Föreningen

Brf Asken 1 är en äkta bostadsrättsförening med 30 lägenheter i Södertälje. Föreningen bildades år 1986 och har fått betyget A+ för år 2014.

Huset, ritat av Tore E:son Lindhberg, byggdes år 1947 på samma plats där tidigare ett värdshus från 1850 kallat Alphyddan stått. 1987 förvärvades fastigheten, då ägd av Nobelstiftelsen, av de boende i huset som bildade Brf Asken 1. Utöver bostadslägenheterna förfogar föreningen över en hyresrätt samt ett mindre antal lokaler i huset som hyrs ut till bland annat en ortopedmottagning samt en restaurang.

Till varje lägenhet finns både ett vinds- och ett källarförråd. Medlemmarna förfogar även över gemensam tvättstuga, mangelrum med tidstypisk stenmangel, torkrum, hobbyrum och cykelförråd samt en uteplats med fin trädgård. Föreningen har åtta parkeringsplatser varav fyra är tilldelade våra uthyrda lokaler. Kösystem tillämpas för övriga platser.

Föreningen har en väl fungerande underhållsplan. Bland annat har stambyte utförts i två omgångar, 1996 och 2005. 2011 installerades ny värmecentral, byggnadens plåttak byttes ut samma år. Ny elcentral installerades i huset hösten 2012 och gammal el i alla allmänna utrymmen – vind, trapphus och källarplanet – sanerades bort.

En liten avgiftshöjning är planerad till andra halvårsavgiften för 2018.

Närområde och avstånd

• P-garage: Asken, 65 m